Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Περιστέρι Αιτωλοακαρνανίας


2 σχόλια:

  1. Περιστέρι
    Το Περιστέρι Τριχωνίδας βρίσκεται στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας 40΄ λεπτά οδικώς μακριά από το Αγρίνιο πάνω από τη Παραβόλα. Έχει 710μ. ύψος, θέα τη λίμνη τη Τριχωνίδα, τη λίμνη Λυσιμαχεία και απέναντι το βουνό Βλοχός.

    Το «Περιστέρι» είναι σύγχρονη ονομασία και προήλθε από μία κοντινή περιοχή. Πολλά χρόνια πριν το ονόμαζαν «Λιγόστιανα» και σύμφωνα με αυτά που λένε οι κάτοικοι του χωριού, ονομάστηκε έτσι γιατί την περιοχή εκείνη την κυβερνούσε ένας πασάς ονόματι Λιγοστιάν. Επίσης, ο Ζ.Παπαντωνίου μας τιμά με την αναφορά του χωριού μας στο διήγημα «ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ». Οι άνθρωποι του χωριού συνήθως καλλιεργούν καπνό και ασχολούνται και με την κτηνοτροφία.

    Το Περιστέρι επικοινωνεί με πολλά χωριά, μερικά από αυτά είναι: η Αγία Βαρβάρα, το Αφράτο και η κυρα-Βγένα.

    Η εκκλησία(Παναγία)(15 Αυγούστου) βρίσκεται στο κέντρο του χωριού ενώ υπάρχουν και 4 εξωκλήσια: ο Άγιος Γεώργιος, ο Προφήτης Ηλίας(20 Ιουλίου), η Αγία Παρασκευή(26 Ιουλίου) και ο Άγιος Ιωάννης(29 Αυγούστου).

    Κάθε χρόνο από τις 13-15 Αυγούστου διοργανώνονται εκδηλώσεις ενώ τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε και το πανηγύρι των Βλάχων.



    Μύθοι του χωριού λένε ότι υπήρχαν νεράιδες και συνήθως εμφανίζονταν τα βράδια κοντά στα ποτάμια-πηγές και πλένονταν. Οι άνθρωποι του χωριού λένε ότι όταν άφηναν τα άλογά τους(συνήθως τα άσπρα άλογα) στα χωράφια την άλλη μέρα έβρισκαν τη χαίτη των αλόγων πλεγμένη. Έτσι οι κάτοικοι θεωρούσαν ότι ήταν νεράιδες.


    Η ιστορία της περιοχής τού Περιστερίου αρχίζει, σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες, από την κλασσική εποχή (περίπου τον 5ο αιώνα π.Χ.). Βέβαια αυτή δεν είναι απόλυτη διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ιστορία της περιοχής να αρχίζει πολύ πιο πριν. Αυτό δε γίνεται να εξακριβωθεί επειδή ιστορικές μαρτυρίες δεν υπάρχουν πριν από τον 5ο αιώνα π.Χ. σχετικά με τη περιοχή τού Περιστερίου αλλά και γενικότερα για τη χώρα των Αιτωλών (το φύλο των αρχαίων ελλήνων που έζησε στα ανατολικά του ποταμού Αχελώου).

    Ειδικότερα: λίγο πάνω από το Περιστέρι σ' ένα λόφο κατάλληλο για την ανάπτυξη μικρής πολιτείας και με θέα όλη σχεδόν τη πεδιάδα της Τριχωνίδας αλλά και της Λυσιμαχείας, έχουν βρεθεί προχριστιανικά τείχη (πιθανότατα του 5ου αιώνα π.Χ.). Επίσης, σημαντικό είναι ότι ανατολικά τού αρχαίου τείχους υπάρχει μεγάλο οροπέδιο κατάλληλο για καλλιέργεια. Στο οροπέδιο αυτό αλλά και σε ορισμένες μεριές του χωριού "Περιστέρι" υπάρχουν πάρα πολλά μικρά πήλινα κομμάτια που σύμφωνα με τούς αρχαιολόγους χρονολογούνται τον 3ο αιώνα π.Χ.. Ακόμα, έχει βρεθεί και η νεκρόπολη (νεκροταφείο) της μικρής αρχαίας πολιτείας 500 μέτρα πιο πέρα από το λόφο που βρίσκεται το αρχαίο τείχος.Επίσης, σύμφωνα με κάποιον αρχαιολόγο, στην πολιτεία αυτή ζούσε ένα επιμέρους φύλο των Αιτωλών οι "Εοιτάνες". Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από το γεγονός ότι στη κορυφή "Κόκκα" βρέθηκε μία αρχαία επιγραφή έχοντας χαραγμένη επάνω της τη λέξη "Εοιτάνες".



    Ζωή στη περιοχή εκείνη υπήρχε πιθανόν και κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο (περίπου 1ο αιώνας π.Χ. - 3ο αιώνας μ.Χ.) διότι στη νεκρόπολη αυτή βρέθηκαν και τάφοι της Ρωμαϊκής περιόδου. 'Ομως, κατά τη Βυζαντινή περίοδο (3ο αιώνας μ.Χ. - 15ο αιώνα μ.Χ.) φαίνεται να μην κατοικούνταν η περιοχή λόγου του ότι δεν βρέθηκε καμία Βυζαντινή εκκλησία. Μόνο στη Παραβόλα βρέθηκε Βυζαντινός ναός που απέχει από το Περιστέρι σε ευθεία 3,5 χλμ.. Επίσης, κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο είχαμε ένα φαινόμενο τοπικής μετανάστευσης, δηλαδή οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών μετανάστευσαν προς τις πεδινές περιοχές και κατοικούσαν εκεί. Άρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είχε εγκαταλεληφθεί η περιοχή από τη Ρωμαϊκή περίοδο. Στη συνέχεια, κατά τη Τουρκοκρατία το Περιστέρι ονομάζονταν Λιγόστιανα δίοτι το κυβερνούσε ένας τούρκος ονόματι Λιγοστιάν.

    Χάρτης και οδηγίες για να επισκεφτείτε το Περιστέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το λίγες στάνες δεν σας λέει κάτι Εμένα η γιαγιά μου έτσι μου είχε πει

    ΑπάντησηΔιαγραφή